Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul, ga naar de homepage

Alcohol en drugs in het verkeer - Bureau Leefstijl

Les met gastdocent van Bureau Leefstijl

De les alcohol en drugs in het verkeer geeft informatie over alcohol- en drugsgebruik en de consequenties ervan voor het verkeersgedrag. De les is bedoeld om de leerlingen te laten nadenken en bewustwording te geven over hun gedrag en dat van anderen in het verkeer. Daarnaast draagt de les bij aan het vergroten van de kennis over de risico’s van alcohol en drugs in het verkeer. 

Lesafbeelding

Leerdoel

Wij vinden het van belang om bewustwording te creëren en de kennis van genotmiddelen te vergroten. Door het vergroten van de kennis hopen we dat jongeren nadenken over risico’s van genotmiddelen in het verkeer zodat ze een bewuste / andere keuze wordt gemaakt om zelf niet deel te nemen aan het verkeer of niet in te stappen bij iemand die gedronken heeft / drugs heeft gebruikt.

De jongeren leren wat alcohol en drugs doen met je hersenen, je reactievermogen, je gedrag, het nemen van beslissingen en je normen en waarden.
Door de interactieve les, waarin we de leerlingen zelf laten nadenken (o.a.. door stellingen en het stellen van vragen) willen wij ze bewust(er) maken dat:

 • Ze altijd een keuze hebben
 • Er altijd een manier is om thuis te komen en je niet in hoeft te stappen bij iemand die gedronken heeft
 • Er consequenties vastzitten aan bepaald gedrag
 • Zij zelf verantwoordelijkheid zijn voor hun keuzes en gedrag

Opbouw les

Voorafgaand aan de les hebben wij contact met de mentor/docent van de klas.

Wij hebben veel ervaring met het inzetten van diverse didactische werkvormen die aansluiten bij de doelgroep. Wij vinden het van groot belang dat de leerlingen de stof begrijpen en opnemen.
De werkvormen die wij gebruiken zijn:

 • Vragen stellen (aan het begin van de les door het spelen van Kahoot!). Dit vinden de leerlingen erg leuk en wij hebben meteen een idee/beeld van wat er speelt in de klas zodat wij de gastles op het juiste niveau uit kunnen voeren.
 • Vertellen/Uitleggen: aan de hand van de presentatie leggen wij uit wat alcohol en drugs doen met je hersenen, hoe je lichaam reageert en hoe dit jouw verkeersgedrag beïnvloedt.
 • Demonstreren (aan de hand van diverse spellen die kunnen worden ingezet)
 • Gericht vragen stellen (indien de klas wat stil is, kunnen wij in overleg met de docent leerlingen een vraag laten beantwoorden)
 • Het laten samenwerken van de leerlingen door gerichte opdrachten te geven

Lesduur

Omdat niet alle scholen meerdere lesuren ter beschikking hebben, zijn onze lessen geschikt van 1 tot 4 lesuren. We passen ons programma aan de lestijden van de school aan. Ook in de gastles van 1 lesuur wordt voldoende basisinformatie te geven om de verkeersveiligheid te verhogen.

Bijzonderheden les

Wat wij nodig hebben voor onze les:

 • Digibord of beamer
 • Gastles van 1 uur kan in 1 klaslokaal
 • Gastles van meerdere lesuren: 2 lokalen voor de uitgebreide spellen.

Foto's

Video's

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie
Reserveer les

Thema's

Verkeersgedrag
Alcohol en drugs
Jonge bestuurder

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
Praktijkonderwijs
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
MBO
Leerjaar
Leerjaar 3
Leerjaar 4
Leerjaar 5
Leerjaar 6
Downloads en links
Planning
= les gepland
Opvolgles

De opvolgles kan het beste 2 maanden na onze gastles gegeven worden.
Dit om de stof nog eens te herhalen.
De docent kan middels een Kahoot vragen stellen en hierover in gesprek gaan met de leerlingen. De aanbieder biedt deze Kahoot aan en uitleg bij de antwoorden. Indien gewenst, kan dit ook een papieren versie zijn (quiz).

Over de aanbieder

Bureau Leefstijl

Bureau Leefstijl bestaat uit een enthousiast en ambitieus team met de juiste instelling, scholing en competenties om jongeren op de juiste wijze te voorzien van gezondheidsvoorlichting en verkeerseducatie.

Bureau Leefstijl is een voorlichtingsbureau met passie.
Onze drijfveer is om jongeren en hun omgeving te helpen. Dit doen wij met een duidelijke missie; de missie om de algehele gezondheid van jongeren te verbeteren. Wij begrijpen de wereld van jongeren en kunnen daarin mee gaan. Wij oordelen niet en zijn niet belerend. Door deze instelling voelen jongeren zich veilig bij onze medewerkers en wordt er echt geluisterd als wij voor de klas staan.

Met onze lessen voor TotallyTraffic willen wij ons steentje bijdragen en streven naar minder verkeersslachtoffers.
Wij staan dan ook volledig achter de missie: Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers.

http://www.bureauleefstijl.nl

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie