Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul, ga naar de homepage

Blikveld

Les met gastdocent van Stichting TeamAlert

Het project Blikveld bevat twee modules, welke inspelen op beide oorzaken. Module 1 ‘Vooruitblik’ richt zich op het gebrek aan rijervaring. In een korte introductie maakt de docent jongeren bewust van hun kwetsbare positie als beginnende bestuurder. Vervolgens leren jongeren door middel van een  videotraining risico’s op de weg beter in te schatten. De training wordt online aangeboden en leerlingen kunnen, onder begeleiding van de gastdocent, maken via een laptop of tablet. 

De 2e module heet ‘Blikopener’ en richt zich op gedrag dat veel jonge bestuurders vertonen: te hard rijden. Jongeren praten aan de hand van quizvragen over hun eigen ervaring. Door een rollenspel te spelen leren zij zich in te leven in anderen en overtuigen zij zichzelf vanuit deze rol van het gewenste gedrag: je houden aan de maximale snelheid. Tot slot gaan de jongeren een deal aan met zichzelf om veiliger deel te nemen aan het verkeer.

Lesafbeelding

Leerdoel

Blikveld verbetert bij beginnende bestuurders hun gevaarherkenning; zij zijn beter vaardig in het voorspellen van verkeerssituaties waarin sprake is van beperkt zicht of onvoorspelbaar gedrag van andere verkeersdeelnemers. En ze zijn gemotiveerd om deze vaardigheden toe te passen in hun eigen verkeerscontext (Module 1: Vooruitblik). Daarnaast zien beginnende bestuurders het belang van sociaal en veilig rijgedrag in en houden zich beter aan de snelheidslimiet (Module 2: Blikopener). 

Opbouw les

Jongeren leren door middel van een videotraining in gevaarherkenning. 

Lesduur

Module 1 Vooruitblik: 45 minuten (minimaal drie, maximaal zes sessies per dag) 

Module 1 Vooruitblik & 2 Blikopener: 90 minuten (minimaal twee, maximaal drie sessies per dag)


Bijzonderheden les

Minimaal 15 en maximaal 30 deelnemers per klas. Steeds minimaal 1 docent van school aanwezig.

Op- en afbouw: 30 minuten

Locatie: computerlokaal of regulier klaslokaal indien studenten een eigen laptop/tablet in hun bezit hebben. 


Foto's

Video's

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie
Reserveer les

Thema's

Verkeersgedrag
Jonge bestuurder

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
MBO
Leerjaar
Leerjaar 2
Leerjaar 3
Leerjaar 4
Planning
= les gepland
Opvolgles

Na het aanvragen van een gastles kunt u via de lesmateriaalpagina de opvolgles inplannen. De opvolgles voert uw school bij voorkeur uit circa 1-2 weken na de gastles Blikveld . De inhoud van de opvolgles ontvangt u automatisch. In deze opvolgles vindt de nabespreking van het project plaats, wordt kennis herhaald en vinden leerdoelen in spelvorm plaats. De uitvoering duurt circa 50 minuten en wordt door de eigen schooldocent verzorgd.

Over de aanbieder

Stichting TeamAlert

De levens van alle Nederlandse jongeren beter maken. Dat is onze droom. Dit doen we door jongeren uit te dagen het meeste uit hun leven te halen en te laten zien hoe ze hun leven gelukkiger, veiliger en gezonder kunnen leiden. Vanuit die visie richten we ons op uiteenlopende relevante maatschappelijke thema’s die jongeren aangaan, zoals verkeersveiligheid, een gezonde leefstijl en slim omgaan met geld.

https://teamalert.nl/

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie