Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul, ga naar de homepage

Pazzup

Les met gastdocent van ProRail

Wat zou jij doen? Met grote haast tussen spoorwegbomen door zigzaggen? FF over het spoor naar die mooie jongen op het andere perron lopen? Voetballen langs de rails? Of blijf je liever leven?

Op pazzup.nl ontdek je alles over de aanleidingen en gevolgen van gevaarlijk gedrag op en rond het spoor. De interviews met een machinist en een slachtoffer laten zien wat haast kan aanrichten. Test je kennis met de quizzen. Wat weet jij over de verkeersregels bij spoorwegovergangen en over de hoogte van boetes?

Lesafbeelding

Leerdoel

Het lesmateriaal heeft tot doel jongeren bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van risicovol gedrag bij het spoor.  De jongeren worden op verschillende manieren geconfronteerd met de gevolgen van gevaarlijk gedrag, om zo hun gedrag op positieve wijze te beïnvloeden. 

Opbouw les

Aan de hand van filmpjes en krantenberichten worden jongeren op interactieve wijze met de gevaren van het spoor geconfronteerd: Hoe gedragen zij zich in het verkeer? Wat zouden zij doen, in vergelijkbare situaties? En door wie laten zij zich hierbij beïnvloeden?

Lesduur

50 minuten maximaal (les duurt 40 minuten met 10 minuten buffer). Een gastdocent geeft maximaal 4 lessen op een dag, bij voorkeur 3. 

Bijzonderheden les

Digibord, aansluiting voor usb-stick of eventueel laptop

Vooraf vragen wij aan de school of er jongeren  bij de gastles(sen) aanwezig zijn, die nare ervaringen hebben met ongevallen op het spoor in familie- of vriendenkring. Zo ja, dan houden we hier rekening mee.

Een week van te voren ontvangt de school naambordjes en markeerstiften voor de jongeren. Deze moeten worden uitgedeeld voor aanvang van de gastles.

Receptie van de school graag op de hoogte stellen van de komst van de gastdocent en de docent begeleiden naar de leraar en het lokaal. 

Video's

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie
Reserveer les

Thema's

Fiets
OV
Verkeersgedrag

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
VMBO
MAVO
Leerjaar
Leerjaar 2
Leerjaar 3
Downloads en links
Planning
= les gepland
Opvolgles

De docent kan eventueel nog op https://vo.pazzup.nl/Docenten  een docentenhandleiding downloaden en met behulp van deze handleiding zelf nog een les samenstellen.

Over de aanbieder

ProRail

Een medewerker van ProRail die dit naast zijn/haar werk doet geeft de les. Bijvoorbeeld een bouwmanager.

 

ProRail verbindt mensen, steden en bedrijven per spoor, nu en in de toekomst. Wij maken aangenaam reizen en duurzaam vervoer mogelijk.

 

ProRail

Verbindt. Verbetert. Verduurzaamt.

https://www.prorail.nl/

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie