Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul, ga naar de homepage

Voortgezet Fietsvaardig

Les met gastdocent van 1801 jeugd & onderwijsadvies of Wittenberg-Verkeerseducatie

Tijdens de gastles ‘Voortgezet Fietsvaardig’ fietsen de leerlingen drie parcoursen en ervaren ze op een praktische wijze de gevolgen van afleiding in het verkeer (bijvoorbeeld door het gebruik van de mobiele telefoon) en de effecten van het fietsen in een groep en van haastige spoed in het verkeer. 

Lesafbeelding

Leerdoel

De leerlingen ervaren dat fietsen en mobiel bellen niet samen gaan. Handelingen die in eerste instantie gemakkelijk gaan, lukken niet meer als je een telefoon in je hand hebt. Ook leren de leerlingen om rekening met elkaar te houden wanneer ze in een groep fietsen en niet klakkeloos de groep te volgen maar hun eigen keuzes te maken.
Hiermee zijn leerlingen ook beter voorbereid wanneer de school een fietsexcursie organiseert.

Opbouw les

Leren door doen. Leerlingen gaan op drie uitdagende parcoursen op het schoolplein hun fietsvaardigheid oefenen. Geleidelijk worden de oefeningen uitdagender. Waarom lukt het over een plank fietsen niet meer als je aan het bellen bent? Wat doe je als je vriend doorfietst terwijl er iemand van rechts komt?
Eventueel kan de les vooraf worden gegaan door een klassikale introductie waarin de voorkennis wordt geactiveerd of worden afgesloten met een nabespreking.

Lesduur

Afhankelijk van het lesrooster van de school, bedraagt de lestijd 50 tot 90 minuten per klas. De voorkeur gaat hierbij uit naar 90 minuten (2 lesuren).

Bijzonderheden les

Het is de bedoeling dat de leerlingen tijdens de les gebruik maken van hun eigen fiets. Alle overige materialen worden door de gastdocent verzorgd.
Samen met de school wordt gekeken naar een geschikte locatie om de parcoursen neer te zetten. Tijdens de les wordt de klas in tweeën gesplitst en beginnen de groepjes bij verschillende onderdelen. Op deze manier staan de leerlingen niet lang te wachten tot ze aan de beurt zijn. De les is gemakkelijk aan te passen naar wensen en behoeften van de school. De aanbieder kijkt hier graag samen met u naar.

Bij de les dient ter ondersteuning een docent van school aanwezig te zijn. 

Foto's

Video's

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie
Reserveer les

Thema's

Fiets
Afleiding
Verkeersgedrag

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
Praktijkonderwijs
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
Leerjaar
Leerjaar 1
Leerjaar 2
Downloads en links
Planning
= les gepland
Opvolgles

Er zijn drie opvolglessen beschikbaar die 1-2 weken na de Voortgezet Fietsvaardigheidsles gegeven kunnen worden. De eerste twee opties zijn fietslessen speciaal voor leerlingen die moeite hebben om theorie aan de praktijk te koppelen of voor leerlingen die deze basiskennis niet hebben gekregen op de basisschool, zoals Internationale Schakelklassen en Voortgezet Speciaal Onderwijs. De derde optie is een klassengesprek. De school kiest in overleg met de aanbieder welke opvolgles gegeven wordt. De beschrijvingen van de opvolglessen zijn te vinden bij de downloads.


1. Gastles Educatieve fietsroute

In deze gastles wordt een route gefietst met de hele klas of in kleine groepjes waarbij regelmatig langs de route gestopt wordt zodat de leerlingen de situatie rustig in zich op kunnen nemen en/of een deel van de route zelfstandig kunnen oefenen. In de klas wordt eerst de route voorbesproken.


2. Gastles Oefenen met Voorrangsregels

In deze gastles oefenen de leerlingen met voorrangssituaties in een veilige gecontroleerde omgeving. In de klas worden eerst de voorrangsregels besproken en voorgedaan. Vervolgens vindt het praktijkgedeelte plaats op een groots uitgezet verkeersplein rondom of nabij de school. De leerlingen fietsen een aantal parcoursen waarbij ze elkaar voorrang moeten geven.


3. Doe-het-zelf les (klassengesprek door mentor)

Circa 1-2 weken na de voortgezet fietsvaardigheidsles kan door de mentor in een klassengesprek met de leerlingen stilgestaan bij hun ervaringen in het verkeer de afgelopen periode. De opvolgles staat als download op de website.


Over de aanbieders

1801 jeugd & onderwijsadvies

Miriam van der Geest is sinds 2005 werkzaam als verkeersleerkracht in dienst van 1801 jeugd & onderwijsadvies. Vol passie en vuur doet ze er alles aan om het verkeer veiliger te maken. Bij deze les worden leerlingen zich in ieder geval bewust dat ze zelf kiezen hoe ze zich gedragen of hoe ze handelen.

http://www.1801.nl

Wittenberg-Verkeerseducatie

Ronald Wittenberg is sinds 2007 fulltime actief als verkeersleerkracht. Zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Of hij nu voor groep 1 staat of voor leerlingen van 1 VWO, hij spreekt de leerlingen aan op hun niveau.
Tijdens de les maakt hij graag gebruik van wat humor. Verkeer is dan misschien wel een serieuze aangelegenheid, er over leren mag ook leuk zijn.

http://www.wittenberg-verkeerseducatie.nl

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie