Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul, ga naar de homepage

Help je brugklasser veilig op weg!

Gaat je kind binnenkort naar de middelbare school? Dan verandert de weg naar school. Denk aan een nieuwe route, drukker verkeer, fietsen in een groep en fietsen met een zware tas.

 

Tips om je kind veilig op weg te helpen

Ontdek samen de nieuwe weg naar school
Fiets samen naar de nieuwe school en zoek samen de veiligste weg. Bekijk moeilijke plekken en bespreek wat je daar moet doen. Doe dit opnieuw vlak voor de eerste schooldag.

Praat over samen fietsen in een groep
Heb een gesprek met je kind over samen fietsen in een groep. Vaak willen kinderen stoer doen in het verkeer als zij met vrienden of vriendinnen fietsen. Dit zorgt soms voor onveilige situaties. Merkt jouw kind dit ook? Bespreek hoe je veilig fietst in een groep.

Neem je kind serieus
Tieners willen graag serieus genomen worden, en hebben hun eigen ideeën, ook over verkeer. Praat dus met je kind over veilig gedrag in het verkeer. Je kan vragen wat hij of zij hiervan vindt. Geef ook jouw ideeën erover. En praat met elkaar over gevaarlijke momenten, en hoe je dit kan oplossen.

Fiets MONO!
In het verkeer heb je je volledige aandacht nodig. Bezig zijn met iets anders in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Zet daarom je mobiele telefoon op ‘stil’ of ‘niet storen’. Of doe de telefoon in de schooltas. Zo houd je je aandacht op de weg.

Pas op met snelle fietsen
Steeds meer kinderen rijden op een e-bike of fatbike. Deze zijn cool, maar ook heel snel. Een te hoge snelheid is gevaarlijk. Er  gebeuren veel ongevallen mee. Praat met je kind over de gevaren van de snelle fiets. Laat de fiets niet opvoeren, dat is gevaarlijk.  

Zorg dat je kind geen haast heeft
Niet alleen snelle fietsen kunnen gevaarlijk zijn in het verkeer. Wanneer jouw kind haast heeft, let hij of zij ook minder goed op. Zorg, dat je kind op tijd vertrekt en rustig fietst, dat is een stuk veiliger.

De belangrijkste tip: geef het goede voorbeeld
Kinderen volgen hun ouders. Soms voelt het alsof je kinderen niet (meer) luisteren. Maar jouw kinderen leren veel van jouw gedrag. Geef daarom het goede voorbeeld:

·         Gebruik je mobiele telefoon niet in het verkeer

·         Rijd niet door rood

·         Geef voorrang bij zebrapaden

·         Houd je aan de verkeersregelsCheck de fiets

Let in ieder geval op de volgende punten:

·         Goede remmen.

·         Goed werkende verlichting: wit of geel licht vóór en rood licht áchter.

·         Reflectoren: een rode reflector achterop, doorlopende reflectie aan de zijkanten van voor- en achterband en gele reflectoren op de trappers.

·         Een stevige bagagedager achterop de fiets, met stevige snelbinders.

·         Een stuur met goed vastzittende handvaten en een werkende bel.

·         Stroeve trappers.

·         Een goed slot. In de stad liefst twee sloten: een ringslot, plus een ketting- of beugelslot, waarmee de fiets kan worden vastgeketend.

Zorg dat de tas veilig meegaat
De schooltas kan veilig mee achterop de bagagedrager, onder stevige snelbinders. Of in een rugzak, met een band over elke schouder. Zorg, dat de tas niet te zwaar is: je hoeft echt niet elke dag alle boeken mee te nemen.

Laat je kind goed opvallen door zichtbaar te zijn
Fietsverlichting is vooral nodig om gezien te worden. Vuistregel: straatlantaarns aan, dan ook je fietslicht aan. Controleer geregeld of zowel voorlicht als achterlicht werken. 

 

Waarom extra aandacht voor veilig verkeer aan het begin van het schooljaar?
De afgelopen jaren raakten honderden jongeren gewond bij een ongeval in het verkeer. We zien dat de meeste ongevallen plaatsvinden na de zomervakantie. 

Je kind goed voorbereiden op de nieuwe route naar school, helpt om te zorgen dat er minder ongevallen plaatsvinden.

Inhoud wordt niet getoond omdat cookies niet toegestaan zijn.

Meer informatie